Plasmabank

Plasma is een component van het bloed die we verkrijgen na centrifugeren. Door een bepaalde techniek worden de bloedcellen uit het bloed gehaald en blijft het bloedplasma over.  Het wordt door Alpa-Vet afgenomen van volwassen dieren die zelf voldoende immuniteit hebben opgebouwd gedurende de jaren. Dit plasma bevat de antistoffen die zwakke pasgeboren veulens nodig hebben. Bij deze veulens wordt een dosis plasma toegediend via een infuus. Zo kunnen zwakke veulens er in veel gevallen bovenop geholpen worden.
Als alpacahouder weet u ongetwijfeld hoe frustrerend het is om na 11,5 maanden dracht een mooi veulen te hebben dat uiteindelijk het loodje legt. Vaak betekent dit een emotioneel, maar vooral ook een groot economisch verlies.

Alpa-Vet heeft zijn eigen plasmabank. Dit plasma wordt afgenomen van donorhengsten. Wij staan graag klaar om uw zwak pasgeboren veulen er bovenop te helpen met de juiste zorgen en om, indien nodig, een dosis plasma toe te dienen.

Wetenschappelijke achtergrond:

Omdat de placenta van de alpacamerrie ondoorlaatbaar is voor antistoffen, wordt het alpacaveulen geboren zonder antistoffen. Vanuit het beschermde, warme, steriele milieu van de moederschoot, wordt het veulen door de geboorte in één klap ondergedompeld in een zee van ziekteverwekkers: de niet-steriele stal of weide. Om zich hiertegen te kunnen beschermen, heeft moeder natuur echter een mooi mechanisme ontwikkeld.

Biest is de melk die gedurende de eerste 24 uren na de geboorte wordt geproduceerd door het moederdier. Deze biest (ook colostrum genoemd) is een rijke bron aan antistoffen (IgG), die het veulen gedurende weken tot maanden moeten beschermen tegen allerhande ziekteverwerkers. Dit mechanisme noemen we passieve immuniteit. Na deze periode van passieve immuniteit (die ongeveer een tweetal maanden duurt), is het afweersysteem van het veulen in staat om zelf antistoffen aan te maken. De passieve immuniteit gaat dan over in actieve immuniteit.

In dit ingenieuze mechanisme zitten echter heel wat gevaarlijke addertjes onder het gras. De darm van het alpacaveulen is slechts de eerste 24 levensuren doorlaatbaar voor de antistoffen in de biest. Meteen na de eerste opname van biest gaat de darmbarrière zich geleidelijk aan sluiten om na één etmaal volledig ondoorlaatbaar te zijn voor deze antistoffen. Dieren die dus gedurende de eerste levensdag weinig biest opnemen, worden in één klap blootgesteld aan de harde wereld, zonder enig middel van afweer. Ook dieren die biest met een tekort aan antistoffen opnemen, of dieren waarvan de darm moeilijk antistoffen opneemt (bv. prematuren, onderkoelde veulens, etc...) behoren tot dezelfde probleemgroep. Zo zijn er tientallen factoren die een gebrekkige opname aan antistoffen met zich mee kunnen brengen. Deze toestand van een tekort aan antistoffen wordt hypogammaglobulinemie genoemd. In vele gevallen zijn deze veulens gedoemd om te sterven. Naar schatting 10% van de pasgeboren alpacaveulens heeft een tekort aan antistoffen.

Onder natuurlijke omstandigheden legt het merendeel van deze veulens het loodje. Onder moderne fokkerij-omstandigheden is het in veel gevallen bij een tijdige ingreep mogelijk om deze toestand om te keren. En zo komen we tot de kern van de zaak: PLASMA.

Plasma is een component van het bloed die we verkrijgen na centrifugeren.  Met deze techniek worden de  bloedcellen uit het bloed gehaald en blijft het bloedplasma over.  Dit plasma bevat de antistoffen welke de pasgeboren veulens nodig hebben.  Bij deze veulens wordt een dosis plasma toegediend via een infuus.  Het plasma wordt afgenomen van volwassen dieren die zelf voldoende immuniteit hebben opgebouwd gedurende de jaren.  Zo kunnen zwakke veulens er in veel gevallen bovenop geholpen worden.

Als alpacahouder weet u ongetwijfeld hoe frustrerend het is om na 11,5 maanden dracht een mooi veulen te hebben dat uiteindelijk het loodje legt.  Vaak betekent dit een emotioneel, maar vooral ook een groot economisch verlies.

Alpa-Vet heeft zijn eigen plasmabank.  Dit plasma wordt afgenomen van onze hypergeïmmuniseerde dieren.   Thijs Flahou staat graag klaar om uw zwak pasgeboren veulen er bovenop te helpen met de juiste zorgen en om, indien nodig, een dosis plasma toe te dienen.


Home Back To Top