Voortplanting

De voortplanting bij de alpaca is een uitdaging, helaas worden er behoorlijk veel voortplantingsproblemen gezien. Terwijl sommige andere organensystemen, zoals het spijsverteringsstelsel, wel bepaalde raakvlakken hebben met andere huisdiersoorten is dit voor het voortplantingsstelsel niet of in heel beperkte mate het geval. 

Enkele feiten: 

Drachtigheidsduur:      Gemiddeld 345 dagen (maar heel variabel)
Ovulatie: Geïnduceerde ovulatie (opgewekt door dekking)
Geslachtsrijpheid: Merrie: vanaf 14 maanden
Hengst: vanaf 2 jaar
Drachtige baarmoederhoorn:    98% in de linker hoorn
Vroege embryonale sterfte:    Frequent, in 10-50% van de drachten
Dekseizoen: Heel het jaar door mogelijk
Follikelgroei:   Folliculair golfpatroon

                                                                                               

               
                
                                       

Al deze, en nog veel meer bijzonderheden, zorgen ervoor dat het management van het alpacafokken een kunst op zich is. Om economische verliezen te beperken is het aan te raden om gestructureerd te werk te gaan en het proces van dekking-ovulatie-dracht nauwgezet op te volgen, onder andere door het uitvoeren van drachtigheidsechografieën. Vergeet niet dat de ‘spuugtest’ helemaal geen garantie is voor dracht!
 
Een eenvoudig rekensommetje:
 
Stel: U heeft elf merries laten dekken, en door één van de tientallen mogelijke problemen wordt elke merrie met één maand vertraging drachtig. Dit betekent dat u dus 11 maanden dracht zult verliezen, wat gelijk staat met 1 veulen!
 
Door een gestructureerd management en regelmatige drachtigheidsscans kunnen dergelijke veel voorkomende economische verliezen beperkt worden. Alpa-Vet kan u helpen op alle mogelijke vlakken van voortplantingsbegeleiding voor uw alpaca’s.

 


Home Back To Top